Yangın İhbar Sistemleri

Yangın ihbar sistemleri, yangını başlangıç anında tespit etmek, uyarı elemanları ile yetkili birimlerin olay yerine müdahalesini sağlamak, söndürme sistemlerini devreye sokmak ve yangını daha tehlikeli hale getirebilecek elektrik gibi sitemleri devre dışı bırakmak amaçlarıyla kullanılmaktadır.

Yangın İhbar Sistemleri - Schrack

 

Önlenmesi zor, şiddetli, büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olabilen doğal afetlerden biri yangındır. Rüzgar gibi çevresel faktörler göz önüne alındığında, yangının yayılma hızı değerlendirildiğinde ilk müdahalenin derhal yapılmasının önemi açıktır.

Yani, yangın ihbar sistemleri yangını söndürme amacında değil, gerekli kişilere haber vermek ve onlar olay yerine ulaşıncaya kadar geçen sürede tahliye için zaman kazandırmak amacındadır.

Yangın İhbar Sistemi Nasıl Çalışır?

Yangın ihbar sistemi, sistemin çalıştırıldığı ve yönetildiği bir üniteye sahiptir. Bu panel; flaşör, buton, yangın dedektörü ve flaşör gibi ihbar devresini oluşturan ekipmanların ana ünitesidir. Dedektörler ve butonun ana panel ile iletişimini sağlamak amacıyla kablo bağlantılar kullanılmaktadır.

Kontrol panelinden uzayan sistem kablosu, dedektörlere girdi-çıktı yapmakta ve kontrol paneline geri dönmektedir. Her bir buton ve dedektör için ayrı adresler bulunmaktadır.

Dedektörlerin tehlike algılaması durumunda alarm çalmakta ve kontrol panelinden izlenebilmektedir. Duman ve ısı dedektörleri için en ideal montaj alanı tavandır. Bağlantının yapılacağı alanlarda, odanın tam ortasında olacak şekilde tavana yerleştirilmektedir.

Yangın ihbar sistemleri yetkili firmalar tarafından hızlı ve güvenli bir şekilde kurulmaktadır. İş yerinizde veya evinizde güvenlik önemlerini artırmak istiyorsanız, hemen Simbak ile iletişime geçerek yangın ihbar sistemleri ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yangının kaynağının saptanmasından ihbara kadar geçen sürede kayıpların minimuma indirgenmesi için alanında öncü markaları tercih etmenizi tavsiye etmekteyiz. Bu unsur dikkate alınmadan yapılan projelendirmelerde veya algılama ekipmanının doğru seçilememesi durumlarında, ana işlevsel problemler ortaya çıkabilmektedir.

Ek olarak, yangın ihbar tipinin ortam koşullarına uygun seçilememesi durumlarında yanlış alarmlar dolayısıyla sistemin güvenilirliğinin azalması sonucu doğabilmektedir.

Yangın ihbar sistemleri için yalnızca gücüne güvendiğimiz, alanında yetkin markalar olan Schrack, Bosch ve Mavili ile çalışmaktayız.

Hangi Tip Binalarda Yangın İhbar Sistemi Kullanılır?

Yönetmeliğe göre, yangın ihbar sistemlerinin tasarım ve uygulaması yapılmadan önce yapıya ilişkin bazı belirlemeler yapılmalıdır.

  • Tesisin yapı olarak tanımı yapılmalıdır.
  • Tesisin yapı kullanım sınıfı belirlenmelidir.
  • Yapının bina tehlike sınıfı tespit edilmelidir.
  • Yangın riski tanımlanmalıdır.
  • Olası yangın senaryoları çıkarılmalıdır.

Farklı algılama ekipmanları kullanarak her alan için çözüm üretmenin mümkün olduğu yangın ihbar sistemleri evlerden okullara, fabrikalardan alışveriş merkezlerine kadar birçok alana uygulanabilmektedir.

  • Eğitim amaçlı binalarda,
  • Sağlık hizmeti verilen binalarda,
  • Büro binalarında,
  • Endüstriyel tesislerde,
  • Cezaevlerinde ve ıslahevlerinde,
  • Depolama amaçlı tesislerde,
  • Konaklama amaçlı binalarda ve
  • Birden çok amaca yönelik tasarlanan binalarda yangın ihbar sistemleri kullanımı mümkündür.

Yangın İhbar Sistemlerinde Kullanılan Cihazlar

Yangın ihbar sistemlerinde genellikle kontrol panelleri, dedektörler, yangın ihbar butonları ve alarm sirenleri yer almaktadır.

Kontrol Panelleri

Uygulamanın yapılacağı binanın büyüklüğüne, ihtiyaç duyulan yardım kontrol rölelerine, müşteri ihtiyaçlarına göre kontrol panelleri belirlenmektedir..

Dedektörler

Dedektör seçimi çok mühimdir çünkü yangın ile günlük olayları birbirinden ayıramayan dedektörler güvenilirliği önemli ölçüde düşürmektedir. Yangın dumanını; buhardan, depolanan ürünler dolayısıyla ortamda oluşan gazlardan, sigara dumanından ayırt edebilmelidir.

Ayrıca dedektörler, algılama çapı göz önünde bulundurularak doğru bir şekilde ve doğru miktarlarda yerleştirilmelidir.

Yangın İhbar Butonları

Yangın ihbar butonları, alarm sirenlerini harekete geçiren, yalnızca yangın durumlarında kullanılması gereken ürünlerdir. Butonlar, tehlike anında alarm vermek için herhangi bir noktadan 30 metre öteye gitmeden ulaşılabilecek noktalara yerleştirilmelidir.

Yerden 1,4 metre yüksekliğe, önünde herhangi bir engel bulunmayan alana ve kolayca ulaşılabilecek noktalarda iyi monte edilmiş bir şekilde bulunmalıdır.

Alarm Sirenleri

Alarm sirenleri, binada bulunan kişileri yangın durumunda uyarmak ve tahliye etmelerine yardımcı olmak amacıyla ses çıkaran elektronik cihazlardır. Yerleşimleri yapılırken tüm bina içinde duyulabilir olduğuna emin olunması gerekmektedir.