Gazlı Söndürme Sistemleri
Gazlı Söndürme Sistemleri Nedir?
Gazlı söndürme sistemleri, bulunduğu ortamdaki oksijen miktarını yanma sınırının altına indirerek ve sıcaklığı düşürerek yangını söndüren sistemlerdir.
Yangının oluşabilmesi için ortamdaki yanıcı maddelerin belirli bir sıcaklığa ulaşması ve ortamda yeterli miktarda oksijen bulunması gerekmektedir.
Temiz ortamdaki havada yaklaşık %20,9 oranında oksijen bulunmaktadır. Yanma olayı sırasında ortamdaki oksijenin %16’nın altına düşmesi halinde yanma reaksiyonu sönmeye yüz tutar. Oksijen oranının %14’ün altına inmesiyle de yanma reaksiyonu durur.
Gazlı Söndürme Sisteminde Kullanılan Gaz Tipleri Nelerdir?
Gazlı söndürme sistemlerinde yaygın olarak kullanılan 3 tip gaz vardır:
FM200 Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Gazlı söndürme sistemleri içinde bulunan, etkisi dolayısıyla yangınları kolayca söndürebilen FM200 çevre dostu, temiz, elektrik iletkenliği olmayan, renksiz ve temiz bir sistemdir.
Karbon, hidrojen ve flordan meydana gelen FM200 gazlı söndürme sistemi, kullanımdan sonra fazla kalıntı bırakmamaktadır. Isıyı emerek alevin sönmesine hızlı bir şekilde etki eder. Böylece, yangın dolayısıyla oluşabilecek ekipman, zaman ve iş kayıpları en aza indirgenir.
700 dereceden fazla sıcaklıkta kullanıldığında FM200 gaz bileşiğini oluşturan hidrojen ve flor gibi maddelerden ayrışarak tehlikeli bir durum oluşturacaktır. Bu nedenle 700 dereceden yüksek sıcaklıklardaki maddelerin söndürülmesi amacıyla kullanılmamalıdır.
Novec 1230 Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Gazlı yangın söndürme sistemleri arasında bulunan diğer bir sistem ise Novac 1230 gazlı yangın söndürme sistemidir. Çok kısa bir sürede oksijen etkisini azaltarak yangının kolayca sönmesini sağlamaktadır.
Oldukça yaygın bir şekilde kullanılan Novac 1230; flor, karbon ve oksijenden oluşmaktadır.
Kullanım alanları FM200 sistemine oldukça benzemektedir. Başta kimya sektörü olmak üzere,
- Banka bilgi işlem merkezlerinde,
- Elektrik sistemi bulunan tüm alanlarda,
- Makine dairelerinde,
- Para taşıma araçlarında,
- Gemilerde,
- Kasa dairelerinde,
- Kargo merkezlerinde,
- Havalandırma ünitelerinde,
- GSM link istasyonlarında ve
- Ambarlarda kullanılmaktadır.
Karbondioksit Gazlı Yangın Söndürme
Karbondioksit gazlı yangın söndürme sistemleri, özellikle büyük yangınlar için tercih edilen bir söndürme sistemidir. Çok tercih edilmesinin sebebi ise karbondioksit etkisinin oksijen üzerinde fazla yüksek olmasıdır. Böylece, ortam sıcaklığı hızlı biçimde düşürülebilecektir.
İnsan bulunan alanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü karbondioksit yangın söndürme sistemleri bayılma ve ani ölüm gibi geri dönüşü olmayan sonuçlar meydana getirebilmektedir.
Karbondioksit ile yangın söndürme sistemleri genellikle elektrik-elektronik sistemlerin olduğu yerlerde kullanılmaktadır.
- Kablo galerilerinde,
- Güç aktarım odalarında,
- Trafo odalarında,
- Motor odalarında ve
- Elektrik kontrol pano odalarında yaygın olarak tercih edilmektedir.
İnert Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Yangın tehlikesi fazla olan, yayılma ve büyüme olasılığı güçlü olan yangın durumlarında inert söndürme sistemleri kullanılmaktadır. Genellikle kıymetli eşyaların ve hassas dokümanların bulunduğu alanlarda kullanılmaktadır.
Elektriği iletmemesi ve arkasında kalıntı bırakmaması tercih edilebilirliğindeki en önemli etkenlerdir. Ek olarak, inert gaz yanıcı sıvıların bulunduğu bölgelerde meydana gelen yangınlarda ve gizli alevlenme durumlarında oldukça etkilidir.
Birincil yangınlara hızlı tesir etmekte ve akabinde çıkabilecek devam yangınlarını önlemede çok başarılıdır. Özellikle elektronik ekipmanların bulunduğu yerlere kurulan inert yangın söndürme sistemleri; su, köpük ve toz kullanılarak yangına müdahale eden sistemlere göre daha az zararlıdır.
Söndürme sağlandıktan sonra yalnızca ortamı havalandırarak gazı ortamdan uzaklaştırmak mümkündür.
Gazlı Söndürme Sistemi Kullanım Alanları Nelerdir?
Kullanıldıkları alana zarar vermemeleri, esnek kullanım seçenekleri sunmaları ve donanımın kullanım avantajları dolayısıyla yaygın olarak birçok alanda tercih edilmektedir.
Gazlı yangın söndürme sistemleri şu alanlarda kullanılabilmektedir:
- UPS (kesintisiz güç kaynağı) odalarında,
- Server (sunucu), bilgisayar ve kontrol odalarında,
- HES, termik santraller ve rüzgar türbinlerinde,
- Elektrik dağıtım panosu odalarında,
- Kablo galerilerinde,
- Trafolarda,
- Kompresör, havalandırma ve jeneratör ünitelerinde,
- Sabit ve yüzer platformlarda,
- Gemilerde,
- Telefon santrallerinde,
- Tıbbi malzeme depolarında,
- Bilgi işlem odaları ve merkezlerinde,
- Otomasyon merkezlerinde,
- Kontrol merkezleri ve ana kumanda odalarında,
- Arşiv, müze ve sanat galerilerinde,
- Kütüphanelerde,
- Araştırma ve geliştirme merkezlerinde ve
- Doğalgaz dağıtım istasyonlarında.
Gazlı Söndürme Sistemi Firmaları
Gazlı söndürme sistemi firmaları deyince akla gelen, alanında uzman Simbak ile çalışmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yüksek güvenlik standartları ve son teknolojiyi aynı anda sunuyor, müşteri memnuniyeti hedefiyle hizmet veriyoruz.